SAMBAL SOTONG
Bahan-bahan |
1 kg sotong |
Cara Memasak |
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing dan naik minyak. |
MASAK LEMAK SIPUT SEDUT
Bahan-bahan |
Bahan A |
Cara Memasak |
1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk dan didehkan perlahan-laha sehingga mendideh. |
SWEET-SOUR KETAM
Bahan-bahan |
4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan] |
Cara Memasak |
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi. |
Sambal Udang & Petai
Bahan-bahan |
500 gm udang [buangkan kulit dan bersihkan] |
Cara Memasak |
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak. |
SIAKAP SWEET SOUR
Bahan-bahan | ||||
1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan] | ||||
Cara Memasak | ||||
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
AYAM PERCIK LADA HITAM
|
SUP TULANG ala MAMAK
Bahan-bahan |
1 kg tulang |
Cara Memasak |
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan. |
NASI DAGING
Bahan-bahan |
1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut |
Cara Memasak |
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker |
No comments:
Post a Comment